Råd om fugleinfluensa
Det er et stort utbrudd av fugleinfluensa i Norge, men det er bare enkelttilfeller som er påvist i regionen vår. Risikoen for smitte til mennesker er svært lav, og skjer bare dersom du har fysisk kontakt med fugler.
Sist oppdatert: 20.11.2023
Det er et stort utbrudd av fugleinfluensa i Norge, men det er bare enkelttilfeller som er påvist i regionen vår. Risikoen for smitte til mennesker er svært lav, og skjer bare dersom du har fysisk kontakt med fugler.
Ikke ta på døde fugler. Om du må fjerne fugler; bruk smittevernutstyr med hansker og maske. Vask hendene etterpå med såpe og vann.
Hold kjæledyr unna fuglene.
Om du utvikler influensalignende plager etter kontakt med død eller syk fugl, kontakt lege.
Varsle Mattilsynet hvis du oppdager døde fugler eller mistenker fugleinfluensa hos fugler eller andre dyr. Her varsler du til Mattilsynet om døde eller syke fugler.
Det er ikke en egen innsamlingsordning for døde fugler her i regionen. Du sørger selv for å kvitte deg med død fugl som du finner på egen eiendom.
Død fugl skal ikke kastes i avfallsdunken hjemme hos deg selv. Du har to alternativ til å kvitte deg med fuglen:
Det er viktig at du bruker engangshansker og munnbind når du kvitter deg med fuglen, og at du vasker hendene godt med såpe og vann etterpå. Utstyr og poser som har vært i kontakt med fuglen skal kastes i restavfallet etter bruk.
Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.
Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.
Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:
Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.
Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.
Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.
Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.
Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.